Blog Layout

ניתוחים בריאטריים

השמנת יתר חולנית (Morbid Obesity) הינה תופעה הנפוצה בכל העולם ונחשבת היום גורם המוות השני בחשיבותו לאחר עישון. בישראל כמעט 50% מהאוכלוסייה סובלים מהשמנת יתר חולנית והתופעה שכיחה יותר בקרב נשים.

במצב של השמנת יתר (BMI >40), בניגוד לעודף משקל, דיאטות אינן פתרון ועל כן הפתרון האפקטיבי ביותר הוא ניתוח, והוא נחשב יחסית לפתרון מוצלח המפחית משמעותית את התמותה והמחלות הנלוות.

ניתוחים אלה נקראים "ניתוחים בריאטריים" והם כוללים שלושה סוגים: קיצור קיבה, התקנת טבעת מתכווננת לקיבה ומעקף קיבה.

ניתוחים אלה הם יחסית מורכבים ולעיתים כרוכים בסיבוכים, חלקם בלתי נמנעים, אולם חלקם נובעים מהתרשלות של הצוות המטפל.


רשלנות רפואית בניתוחים בריאטריים יכולה להתרחש בשלושה מועדים:

1. לפני הניתוח– ראשית יש לבחון האם קיימת התוויה לביצוע הניתוח, כלומר האם המנותח עומד בקריטריונים המתאימים לביצוע הניתוח והמפורטים בחוזר מנהל הרפואה של משרד הבריאות (27/2012), כגון: BMI מעל 40, או 35 < BMI < 40 עם לפחות אחת המחלות הנלוות כגון: יתר לחץ דם, מחלת לב איסכמית, כבד שומני ועוד או כאלה שעברו ניתוח בריאטרי קידום 

כמו כן יש לבצע ההערכה טרום ניתוחית. על ההערכה להתבצע במרכז בריאטרי המנוהל ע"י כירורג. מדובר למעשה בוועדה של צוות רב תחומי הכולל בין היתר דיאטנית, פסיכולוג, רופא ומרדים, אשר תעביר ממצאיה לביה"ח המנתח. חשוב לזכור שלא כל בי"ח רשאי לבצע ניתוחים אלה, אלא רק בי"ח שבו קיים מרכז בריאטרי.

כמו כן, יש לבצע בדיקות קליניות (הדמיה ומעבדה) טרם קבלת ההחלטה לביצוע הניתוח. ואף יש צורך בהערכה פסיכיאטרית והדרכה תזונתית המתחילה עוד לפני הניתוח.

כמובן שטרם ביצוע הניתוח, יש להסביר למנותח את מלוא הסיכונים והסיכויים הכרוכים בפרוצדורה כזו, ועליו לחתום על טופס הסכמה לאחר שקרא והבין את שהוסבר לו.


2. במהלך הניתוח– ביצוע הניתוח באופן רשלני, כגון: תפירה הדוקה מדי העשויה לגרום להיצרות יתר של הקיבה; השארת מכשירים בקיבה העשויים לגרום לדלף או נקב; השארת קיבה קטנה מדי; אי שימוש בגליל במהלך הניתוח אשר יבטיח את גודל הקיבה; הידוק בלתי מספק של הטבעת שיוביל בהמשך לנפילתה ויצריך ניתוחים חוזרים ועוד.

חשוב לזכור, כי לא כל סיבוך של ניתוח הינו תוצר של רשלנות רפואית ועל כן יש לבחון כל מקרה לגופו.


3. לאחר הניתוח– חובה לערוך מעקב לכל מנותח במרכז הבריאטרי או במסגרת רב תחומית בקהילה שיכלול בין היתר ייעוץ והדרכה ומעקב ע"י דיאטנית לפחות 6 מפגשים בשנה הראשונה; מעקב פסיכולוגי; מעקב רופא משפחה וביצוע בדיקות תקופתיות ובפרט מעקב סכרת, חסרים תזונתיים ובריאות העצם.


כאמור לא כל ניתוח כושל הינו תוצר של רשלנות רפואית ועל התובע יהיה להוכיח קיומו של קשר ישיר בין הנזק הרפואי שנגרם לו ובין התנהלותו הרשלנית של המטפל. על כן אם עברת ניתוח בריאטרי ונגרם לך נזק, מומלץ להיוועץ בעו"ד בעל ידע בתחום לבחינת סיכויי תביעתך.


המידע המובא להלן, אינו תחליף לייעוץ משפטי ו/או רפואי ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקי בתחום הנזיקין טרם הגשת התביעה.

הכתבה עזרה לך? שתף הלאה

Share by: