Blog Layout

קצבת נכות לסובלים מהפרעות קשב

בשנים האחרונות הולכת וגוברת המודעות להפרעת קשב התפתחותית, ויותר ילדים ומבוגרים מאובחנים כסובלים מהפרעה זו. ישנם מצבים בהם על אף הטיפול התרופתי, עדיין ניתן לראות פגיעה בחיי היום יום, המפריעה להסתגלות והשתלבות בחברה של אותו אדם.

סעיף 32א (2) לתקנות הביטוח לאומי קובע כי אבחנה של הפרעת קשב התפתחותית (ADHD) עם היפראקטיביות או בלעדיה, מקנה אחוזי נכות וזאת בתנאי שיש עדות ברורה לפגיעה בתפקוד בשני תחומים לפחות: חברתי, לימודי ותעסוקתי.

חשוב להבהיר כי ההכרה של הביטוח לאומי בהתאם לסעיף זה הינה להפרעת קשב בלבד ולא ללקות למידה.

אדם (מעל גיל 18) שנקבעו לו 20% ומעלה נכות כללית זכאי לסיוע שנקרא "שיקום מקצועי". לשם כך יש צורך בהגשת תביעת נכות למוסד לביטוח לאומי, אליה יש לצרף את כל המסמכים הרלבנטיים, אבחון הפרעת קשב (מבחן MOXO,TOVA) אבחונים דידקטיים, חוות דעת (נוירולוגית, פסיכיאטרית), המלצות ממורים וכל חומר אחר אשר יכול ללמד על הפרעת הקשב ולתמוך בתביעתו.

לאחר הגשת התביעה, וועדה רפואית תקבע את אחוזי הנכות בהתאם להשפעת הפרעת הקשב על חיי היום יום, בשלושת התחומים כאמור. יש להביא בפני הוועדה את מלוא המידע הרלבנטי, לרבות מידע בדבר טיפול תרופתי (שימוש בריטלין, קונצרטה), תפקוד והשפעת ההפרעה על חיי היום יום מבחינה מקצועית תעסוקתית וחברתית ולכן כדאי להיוועץ בעו"ד טרם הגשת תביעה לביטוח לאומי.

במידה ובמסגרת הוועדה הרפואית לא נקבעו אחוזים מזכים, כלומר פחות מ-20%, ניתן לערער על ההחלטה.

לאחר שנקבעו אחוזי נכות, תקבע לתובע פגישה עם פקיד שיקום. פקיד השיקום הינו עו"ס שתפקידו לבדוק את הזכאות לסל השיקום המקצועי. במהלך הבדיקה בודק פקיד השיקום פרמטרים נוספים ושונים מאלה שנבדקו במסגרת הוועדה הרפואית. לעיתים נדרשים לפקיד השיקום מבדקים ואבחונים נוספים להשלמת התמונה. גם כאן קיימת חשיבות גבוהה למידע שניתן לפקיד השיקום אודות מצבו של התובע.

סל שיקום מלא יכול להגיע עד 50,000 ₪ והוא כולל השתתפות בשכר לימוד עד לגובה שכר לימוד אוניברסיטאי, השתתפות בשכר דירה לסטודנטים אשר מתגוררים מעל 40 ק"מ ממקום הלימודים, הוצאות נסיעה בהתאם לתעריפי התחבורה הציבורית, שירותי הנגשה, סיוע ברכישת ציוד, כגון: מחשב, ספרים, ציוד לימודי וכן קצבה חודשית ("דמי שיקום) לסטודנט הלומד לפחות 16- 20 שעות שבועיות (בהתאם לנסיבות). מי שמקבל קצבת נכות מלאה לא יוכל לקבל גם דמי שיקום.

סל השיקום הינו ל-12 חודשים בלבד כלומר מי שלומד בתוכנית אקדמית, סל השיקום הינו עבור השנה האחרונה של לימודים (למעט מקרים חריגים) בלבד וזאת בהתאם לקבוע בחוזר המוסד לביטוח לאומי מיום 15/01/2015.

בעניין שיקום מקצועי כדאי לדעת שעל פי חוק הביטוח הלאומי גם מי שנקבעו לו 20% נכות לצמיתות, (נכות כללית או בגין פגיעה בעבודה) והינו מתחת לגיל פרישה, עשוי להיות זכאי לשיקום מקצועי והסיוע כולל גם השלמת בגרויות, מכינות קדם אקדמיות וקורס פסיכומטרי.

 

המידע המובא להלן, אינו תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקי בתחום הנזיקין טרם הגשת התביעה.

הכתבה עזרה לך? שתף הלאה

Share by: