Blog Layout

צליפת שוט

אחת החבלות הנפוצות ביותר בתאונות דרכים הינה חבלה מסוג "צליפת שוט" (whiplash). 


בתאונת דרכים חזיתית, או כאשר רכב פוגע באחורי רכב אחר, הנהג לרוב מרגיש כי הולכת להתרחש פגיעה והשרירים המייצבים נכנסים לפעולה. כאשר רכב נפגע בחלקו האחורי, תאונה אשר לרוב הינה בהפתעה מוחלטת, אין כניסה של השרירים המייצבים למצב דריכות ולכן עשויה להופיע פגיעה מסוג צליפת שוט. במצב כזה, כתוצאה מבלימת הגוף ע"י חגורת הבטיחות הראש נזרק בחוזקה קדימה ואחורה, כאשר הרצועות ושרירי הצוואר נמתחים בעוצמה (כמו בהצלפת שוט).


תאונות כאלה נראות לכאורה כתאונות פשוטות, והנפגע מונחה ל-3 ימי מנוחה בלבד ואח"כ אמור לשוב למסלול חייו. במצבים של צליפת שוט הכאב עשוי להופיע יום או יומיים לאחר התאונה ובמקרים חריגים יכול להופיע אף לאחר חודש.


בפגיעה מסוג זה, נגרמת חבלה לעמוד השדרה הצווארי. החבלה יכולה להתבטא בדרגות שונות החל מחבלה קלה המתבטאת בכאב בלבד ועד לפגיעה נוירולוגית משמעותית ואף שברים של חוליות הצוואר שיכולה להתבטא בשיתוק.


צליפת שוט תתבטא תחילה בכאבי צוואר, הגבלה בתנועות הצוואר, כאבי ראש וכאבים בשכמות עם הקרנה לידיים ובמקרים חמורים יותר נלווים לסימפטומים גם טיניטוס (טינטון – רעש טורדני באזניים), הפרעות נוירולוגיות שונות וסחרחורות. במצבים חמורים יותר יכולות להופיע גם הפרעות זיכרון וקשיי ריכוז, הפרעות ראיה הפרעות שינה, מתח ועצבנות. 


בשל העובדה שאין מדובר בפגיעה בודדת ולשם אבחנה לא ניתן לעיתים להסתפק בבדיקה אורטופדית, אלא אף בהערכה נוירולוגית, מומחה א.א.ג ובדיקת עיניים, הרי שנהוג לראות פגיעה כזו כתסמונת. 


צילומי הדמיה לא תמיד יסייעו לאבחן את המחלה, שכן ב-CT לא ניתן לראות פגיעה ברצועות. גם בדיקות MRI או מיפוי עצמות לא תמיד יראו פתולוגיות. במקרים קשים, צילום ה-CT יראה תקין, אך צילום בכיפוף ויישור יראה שהחוליות אינן מחזיקות וחוליה אחת עולה על השנייה. 


משך ההחלמה משתנה מאדם לאדם בהתאם לחומרת הפגיעה והוא נחלק למספר שלבים: השלב החריף נמשך לרוב כיומיים שלושה עד חודש; החלמה של שברים מתרחשת בין ששה לשנים עשר שבועות; כאשר מדובר בפגיעה ברקמות הרכות זמן ההחלמה הצפוי הוא כחצי שנה; וכאשר מדובר בפגיעות עצביות יכולה להיוותר נכות לצמיתות.


מרבית המטופלים מחלימים בתקופה של מספר שבועות עד מספר חודשים. ובכ-3% מהמקרים הבעיה היא כרונית וממושכת ומלווה בפגיעות אורגניות כמו פריצת דיסק, שברים, אי יציבות וכדומה.


הטיפול הוא לרוב שמרני, מנוחה, שימוש בצווארון להקלת הכאבים, משככי כאבים, מנוחה, פיזיותרפיה, הזרקות אפידורליות וטיפולים אלטרנטיביים.

לאחרונה עם העלייה במודעות לתסמונת הפיברומיאלגיה (מחלת כאב כרונית) נמצא כי אנשים שסבלו מפגיעה מסוג צליפת שוט, פיתחו מספר חודשים לאחר התאונה גם תסמונת פיברומיאלגיה ובתי משפט אף מכירים יותר ויותר בקיומו של קשר כזה. 



קיים קושי להוכיח פגיעות אלה, שכן לרוב לשם קביעת הנכות מסתמך המומחה על הקליניקה, כלומר תלונות החולה ופחות על ממצאים אבחנתיים. תביעה שהתנהלה במשרדנו הסתיימה לאחרונה בפשרה לאחר שמומחה שמונה ע"י בית המשפט קבע כי לתובעת נותרה 10% נכות לצמיתות בגין פגיעה מסוג צליפת שוט.

 

המידע המובא להלן, אינו תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקי בתחום הנזיקין טרם הגשת התביעה.

הכתבה עזרה לך? שתף הלאה

Share by: